Sushi Kraków – Restauracja

Yamato Sushi Kraków to miejsce, w którym z powodzeniem połączono przywiązanie do tradycyji japońskiej z pełną otwartością na innowacje i nowe smaki. W rezultacie do dyspozycji klientów oddano dania, spośród których każdy znajdzie coś dla siebie. Ci, którzy mieli okazję wiele razy kosztować smakołyków japońskich, z pewnością znajdą tutaj coś nowego do skosztowania. Z kolei osoby, które pragną dowiedzieć się, jak sushi smakuje w Japonii, mogą przekonać się o tym w tętniącej życiem dzielnicy studenckiej Krakowa. Według wielu internautów jest to jedna z najlepszych restauracji tego rodzaju w Krakowie. Klienci zachwycają się nie tylko ciekawym połączeniem starych przepisów z nowoczesnością, ale przede wszystkim wielką dbałością o wszelkie szczegóły. tutejsi kucharze dbają o to, aby każda rolka nie tylko prezentowała się perfekcyjnie, ale również zawierała wyłącznie najwyższej jakości składniki. W rezultacie na tackach lądują tutaj potrawy, które zaskakują pod względem estatycznym, a oprócz tego pysznie smakują. Rolki często ozdobione są atrakcyjnie skomponowanymi warzywami, a także jadalnymi kwiatami. Warto podkreślić, że jest to miejsce, w którym, co prawda, króluje sushi, ale można tutaj również zamówić znakomite dania kuchni japońskiej. W kategorii sałatki i przystawki nie mogło zabraknąć niezwykle popularnych w Japonii sałatek z edamame oraz goma wakame z glonów morskich z dodatkiem sezamu. Kunseisake i ebisarada to zapowiedź smaków, które czekają na klientów zamawiających sushi. Pierwsza potrawa składa się z ryżu, awokado, łosia wędzonego, warzyw i przypraw, a w drugiej połączono ryż, awokado, krewetki gotowane oraz tobiko, czyli latającej ikry ryby. Tutejsze sajgonki można zamówić w wersji krewetkowej oraz warzywnej, a tradycyjne pierożki gyoza podawane są z kurczakiem i kimchi lub też z warzywami, imbirem i limonką. Na uwagę zasługują aromatyczne zupy na bazie sojowej pasty miso. Jedna z nich podawana jest z glonami wakame i tofu, a druga z tofu i japońskimi grzybkami shitake. Najważniejsze punkty w karcie dań stanowią różne rodzaje sushi. Tutejsze temaki, czyli rożki z wodorostów nori wypełnione dodatkami, podzielone są na standardowe i wegetariańskie. W tych pierwszych pojawia się łosoś, tuńczyk albo paluszki krabowe. W wersji wegetariańskiej królują świeże warzywa, a także japońska rzodkiew marynowana oshinoko, tykwa japońska czy sojowe aburaage. Sashimi, czyli krojone w plastry kawałki mięsa, w Yamamoto w Krakowie pozwalają na skosztowanie soczystych kawałków ryby maślanej czy łososia. Klienci, którzy nie jedzą mięsa, będą mieli okazję skosztować tutaj inari, które jest bardzo popularne w Japonii. Inari to sakiewki ze smażonego tofu, w których znajduje się ryż oraz dodatki. W tej restauracji inari serwowane jest z awokado, marchewką i sezamem. Dla bardzo głodnych i wymagająych klientów przygotowano kategorię uramaki special, w której znajdują się największe perełki tego lokalu. To właśnie wśród nich znajdują się rolki z dodatkiem łososia i awokado owiniętych węgorzem i polane sosem teriyaki. To również tutaj znajduje się Uramaki Special Maguro Top ze szparagami zielonymi, tuńczykiem, shishimi, pikantnym majonezem japońskim oraz świeżym szczypiorkiem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.